БИСКВИТИ СЪС СПЕЛТА И СЛИВИ



Наясно съм, че моето дете вече е по-голямо и напоследък качвам рецепти за по-големите бебета. Затова, с това постче искам да помогна и на майките с по-малките бебета с една идея. Все пак най-голямото предизвикателство е да готвиш с много малко продукти. Спомням си, че в началото на захранването на Борил, голям мерак имах за бисквитки. Той ги обичаше, справяше се добре с тях (понеже се захранваше по ЗВБ), а и аз намазвах по нещо. Сигурно сте забелязали, че почти всички предлагани готови бисквитки (дори и т.н. бебешки), съдържат в себе си захар, сол, палмова мазнина и куп други неща, които не би следвало дете под 1-годишна възраст (та и повече) да употребява. Затова и моята единствена опция беше домашно приготвен вариант. Разбира се, с порастването на детето и напредването в захранването, станах далеч по-смела и безотговорна!
Предлагам ви една рецепта, която търпи много модификации, така че да бъде подходяща за различни възрасти. Вече знаете, че не обичам да се ангажирам с конкретна възраст, що се отнася до захранване. Най-малкото защото смятам, че всяка майка сама ще си прецени какво е подходящо за детето, в зависимост от въведените продукти. Но все пак ще се опитам да дам ориентировъчна възраст към вариантите.
Това е вариант за бебешки линцер или по-просто казано бисквити със спелта и сливи. Той е подходящ за деца, при които е въведен белтък. Борил например консумира от 10 месечен.
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!

➤ 3 с.л. разтопено кокосово масло
➤ 1 яйце (L размер)
➤ 30 мл. вода
➤ 200 гр. брашно (използвам от спелта)
➤ 1 ч.л. (равна) бакпулвер
➤ щипка канела
➤ пюре от сини сливи

С описаните продукти се замесва меко тесто и се оставя да ,,почине" 30 минути, за да се активира бакпулвера.
След това се разпределя на малки топчици, които се нареждат в тавичка с хартия за печене. С помоща на малка капачка правим ямка за сладкото (моето е домашно, без захар).
Пекат се на 180 градуса за 15 минути.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- За вариант 7+ месеца без яйцето: може да замените брашното с овесено или кокосово, и да добавите малко ябълково пюре (бисквитките ще станат по-твърди).
- За най-малките 6+ месеца: яйцето заменете с един банан и 2 с.л. ябълково пюре. Използвайте безглутеново брашно - от елда например.
Отзиви