КРЕМ СУПА ОТ КЕСТЕНИ
С тази рецепта влизаме в тон с есенните багри! Преобладаващите цветове са оранжево-червени, а супата – вкусна и полезна. Мека, кремообразна и доста хранителна. С много наситен вкус и малко на брой съставки, френски нотки. Тя е на път да влезе в топ 5 на крем супите през есента. Задължително изпробвайте!
Информацията в тази публикация, както и всичко в блога е с информативен характер. Не давам медицински съвети! Посочените възрасти са тези, в които аз съм въвела съответните продукти. Проследяването на захранването и следенето на здравословното състояние на вашето дете трябва да се осъществява от педиатър. Винаги се съветвайте с него при въвеждането на нови храни!
➤ 350-400 гр. кестени
➤ 3-4 бр. картофа
➤ 1 малък морков
➤ 1-2 моркова (в зависимост от размера)
➤ масло (краве, гхи или кокосово)
➤ мляко (краве, ядково или кокосово)
➤ сол
➤ къри
➤ магданоз
➤ черен пипер
Една от най-важните и базови стъпки е кестените да бъдат добре сварени. За целта първо кестените се измиват добре, а след това се разцепват с ножа с горната им изпъкнала част, така че да се образува кръстче. По този начин си гарантирате, че след сваряването ще могат да бъдат обелени лесно. Може да се използва и малка лъжичка, с която след като ги разделите на две половинки, да издълбаете с нейна помощ. Кестените се варят между 20 и 40 минути – много зависи от самите кестени и всеки път отнема различно време за приготвянето им, така че просто следете процеса.
Следващата стъпка е сваряването на останалите зеленчуци. Картофите и морковите се нарязват на сравнително еднакви парчета и се слагат също да се сварят.
След като зеленчуците са сварени, бульонът се изсипва в купичка, защото ще е необходим на по-късен етап. Зеленчуците се смесват с вече сварените кестени и докато са още горещи, се добавя малко мазнина – масло/гхи.
Всичко се разбива с пасатора до гладка смес, като през това време постепенно се добавя от бульона на зеленчуците, който сте отделили предварително при изцеждането. Добавя се по желание и мляко, за да се получи желаната от вас гъстота. След това сместа се връща обратно на не много силен котлон, като се добавят и подправките –млян черен пипер, къри и сол. Оставя се на котлона за 10-тина минути.
✱ БЕЛЕЖКИ:
- Сервирайте със ситно нарязан магданоз и крутони по желание
Отзиви