ТОРТА ПЪРЖЕНО ЯЙЦЕ
Споделям ви един различен, забавен, интересен и вкусен десерт. Това е моята здравословна версия на немския сладкиш Spiegeleierkuchen. Ако сте видели поста ми от 1 април, вече знаете, че обичам да се занасям със семейството (най-вече с половинката) и съм почитател на prank recepies. Е, този път е Великденски prank. Така де, като си се презапасил с яйца за празника какво друго да направиш освен fried egg cake. Оригиналната рецепта е насочена към възрастни, но аз направих няколко леки модификации, така че и Бори да не се чувства аутсайдер.
Ако ви е останало място от курабийки, пробвайте този лек десерт с плодова нотка. Приготвя се лесно и бързо. А ако мъжът ви е спал 8 часа (необезпокояван от бебешки рев), изглежда ведър, къпан и спретнат (за разлика от вас), поднесете му този „сладкиш с пържени яйца“. Е, накрая ще си хапне вкусно, но пък вие ще имате своите 5 минути мъст и смях.
За блата:
➤ яйце
➤ 2 банана
➤ 100 мл. прясно мляко
➤ ванилия
➤ ½ пакет бакпулвер
➤ ½ ч.ч. кокосово брашно
➤ 2 ч.л кокосово масло
За яйчения слой:
➤ 300 гр. кремообразна извара
➤ компот от кайсии
➤ 10 гр. желатин (1 пакетче)
Бананите се намачкват. Към тях се добавят яйцето и млякото, след това и останалите съставки. Прехвърляме сместа в тавичка (20х27 см), намаслена и покрита с хартия за печене. Печем на 180°С за 20 минути. Оставяме на страни да изстине. През това време подготвяме „яйчния слой“ като разбиваме изварата заедно с 3-4 с.л. от компота. Приготвяме желатина според инструкциите на опаковката. Отделяме 2-3 с.л. от него, а останалата част втечняваме на водна баня и накрая добавяме към крема. С получената смес заливаме изстиналия блат. Прибираме сладкиша в хладилник за 15 минути да стегне леко. След това разпределяме парчета от половин кайсия (фалшивите жълтъци) върху сладкиша и заливаме с останалия желатин. Прибираме в хладилник за 1-2 часа и след това е готов за консумация.
*БЕЛЕЖКИ:
- Рецептата е подходяща за деца, при които са въведени млечни и яйце.
- Може да се използват само жълтъци.
- Може да замените прясното кравето мляко с ядково или с кисело.
- За възрастни може да се добави допълнителен подсладител в крема (агаве, мед, кленов сироп). Аз използвах сладостта само на компота.
Отзиви